Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
07 juli 2015
Een stukje geschiedenisles op de verjaardag van St. Rochus
Op zondag 14 juli 1956 werd er, zoals iedere zondag na de hoogmis, gekaart in het stamcafé (het huidige verenigingslokaal) Café-Zaal Op de Trepkes te Hulsberg. Daarna praatte men nog over wat er verder op zo'n zondag te doen zou kunnen zijn.
In veel gevallen praatte men dan over voetballen en dan voornamelijk over de beide dorpsverenigingen RKVVH en Aalbekerboys, maar ook Fortuna 54, Rapid JC en MVV. Doch deze tak van sport had toen zomerstop, dus wat nu te doen? De heren Willem Chappin, Joep Extra en Sjang Hamers besloten om naar het schuttersfeest in Klimmen te gaan. 
Hier werd de basis van de huidige Drumband St. Rochus gevormd, zo bleek later.....
 


's Middags vertrokken de heren Chappin, Extra en Hamers te voet naar het schuttersfeest in Klimmen. En Hub Hamers junior mocht ook mee. Het was stralend weer die dag. Bij het toenmalige gemeentehuis stonden Sjeng vd Bosch en zoon Andre, die in gesprek waren met Wiel Gorissen de toenmalige visventer van Voerendaal, die ook in Klimmen en Hulsberg langs de deuren kwam. Het Hulsbergs gezelschap sloot zich bij hen aan en samen bekeken zij de schutterijen die onze Limburgse folklore hoog hielden.

Wiel Gorissen die tamboer-maître was van de schutterij van Voerendaal vertelde zo enthousiast over het schuttersgebeuren, dat wij vonden dat er in Hulsberg ook zo'n vereniging zou moeten komen. Maar omdat de kosten van een schutterij-uitrusting erg hoog waren stelde Wiel voor om met de jeugd te beginnen en deze op te laten groeien tot een goede vereniging. De heren waren het met hem eens, maar hoe moest dat allemaal gebeuren? Hoe kom je aan geweren, sabels, uniformen enz.?

Ook hier wist Wiel Gorissen raad op. In Voerendaal was namelijk een jeugdschutterij geweest, waarvan Hulsberg het materiaal wel zou kunnen lenen en eventueel later kopen. Een prachtig idee en een echte buitenkans. Zoals gebruikelijk werden er in het café "Bie der Koster" nog verschillende pilsjes gedronken en op de terugweg in het café van Harrie Habets aan de zandweg nog een paar potjes bier. En natuurlijk werd in gedachte en in gesprekken de nieuw op te richten jeugdschutterij steeds groter en mooier. 
Terug in het stamcafé van Sjang Hamers werd dan ook besloten om een oprichtingsvergadering te houden. Sjang wist nog te vertellen dat omstreeks 1928 ook nog een schutterij had bestaan, die St. Rochus heette. Hij was er zelf nog lid van geweest. Zo was de naam voor de nieuwe vereniging zonder discussie gevonden en werd het Jeugdschutterij St. Rochus.

Uiteindelijk werd - bijna een jaar later - de vereniging opgericht op 7 juli 1957 en presenteerde men zich voor het eerst aan het Hulsbergs gemeentebestuur op 27 september 1957 o.l.v. J. Hamers uit Hulsberg en W. Gorissen uit Voerendaal. Op dat moment bestond de vereniging uit een dertigtal leden, te weten bielemenkes, commandant, tamboers, schutters en een koningspaar. En allemaal in de leeftijd tussen 7 en 15 jaar.

En dat is vandaag exact 58 jaar geleden...... !!! ;-) 

De huidige vereniging bestaat uit een 3 tal jeudige leerlingen, 4 vaandeldragers en 23 spelende leden. 
Een bloeiende en enthousiaste vereniging waar we met z'n allen zeer trots op zijn.

We hopen over 2 jaar onze 'verjaardag' dan ook goed te vieren tijdens ons 60-jarig jubileumfeest, es God bleef....!

Share |
Terug
Realisatie dackus.it
Terug naar homepage Verstuur een mail naar ons Schrijf in ons gastenboek!